NameNicolaas Samsom , 48007
Birth2 Nov 1899, Alphen aan de Rijn, Holland
Death29 Mar 1998, Deventer, Holland
Spouses
Marriage21 Aug 1933, Baflo, Holland
Notes for Nicolaas Samsom
De kleinzoon van Nicolaas is politicus Diederik Samsom.
LEEUWARDER COURANT, D.D. 5 NOVEMBER 1971:
"EINDELIJK DOEN WAT IK ALTIJD AL WILDE"
INTERNIST N. SAMSOM (72) STOPT NA 39 JAAR PRAKTIJK.
Leeuwarden - "Toen ik me hier in 1932 met een praktijk als internist ging vestigen zeiden mijn collega's: "Pas maar op, want Leeuwarden betekent levenslang". Nou, wat mijn praktijk betreft is het inderdaad levenslang geworden". De heer N. Samsom, is nu 72 jaar. Vandaag voor het laatst is hij actief als internist. Alle 39 jaren die hij zelfstandig internist is geweest heeft hij in Leeuwarden doorgebracht. En dat heeft hem geen moment gespeten. Morgen neemt hij met een receptie in het Oranjehotel afscheid. En binnenkort gaat hij naar Noordwijk, waar hij al tien jaar een woning bezit, om daar met zijn echtgenote eindelijk eens te gaan doen wat hij altijd al had willen doen: allerlei achterstallig werk inhalen, intensiever passief de cultuur beoefenen, veel lezen en misschien iets schrijven. Toch hoeft Leeuwarden het voortaan niet zonder een dokter Samsom te stellen. De jongste zoon van de scheidende internist zet de praktijk voort.
Waarom verlaat dokter Samsom, die in zijn spreekkamer en in de Leeuwarder ziekenhuizen (uitgezonderd het Triotel, dat met een eigen staf werkt) bij wijze van spreken het halve inwonertal van Friesland "onder handen" heeft gehad, de stad waar hij het grootste deel van zijn leven heeft gesleten? "Och," vindt hij, "in ons beroep is het zo, dat je óf volop door moet werken óf er helemaal mee moet ophouden." Om er nu echt helemaal mee op te houden begint dokter Samsom nu in Noordwijk opnieuw, deze keer met een leven dat naar hij verwacht niet geleid wordt door de patiënten maar door hemzelf.
KEUREN MET ZESTIG.
Met het mijmeren over ophouden of doorgaan zit de heer Samsom plotseling midden in het probleem van het bereiken van de vijfenzestigjarige leeftijd. Toen hij zelf 65 jaar werd piekerde hij er niet over ermee op te houden. Daarvoor voelde hij zich nog veel te fit. "De een kan het veel langer volhouden dan de ander," vindt hij. "Het hangt bijvoorbeeld ook af van het beroep dat je uitoefent. En dan zou de mogelijkheid moeten bestaan om het vanaf een bepaalde leeftijd wat kalmer aan te doen. Ik weet wel, hier wordt aan gewerkt, maar het gaat erg langzaam. Ik zou zelf bijvoorbeeld graag zien, dat iedereen op zijn zestigste jaar wordt gekeurd. Dan zal blijken dat een aantal moet ophouden, anderen nog een hele tijd door kunnen gaan en weer anderen het wat kalmer aan moeten doen. Voor sommige beroepen bestaat deze mogelijkheid al een beetje, maar het moest veel algemener worden. Nu zit je nog met de moeilijkheid dat bij vervroegde pensionering het inkomen terugloopt."
In zijn lange praktijk heeft dokter Samsom uiteraard zeer intensief contact gehad met de Leeuwarder ziekenhuizen. Dat is de laatste tijd een beetje anders geworden. Had hij vroeger zijn patiënten te behandelen in het Diakonessenhuis, het Sint Bonifatiushospitaal en het voormalige Stadsziekenhuis, tegenwoordig zijn alleen de beide eerste ziekenhuizen overgebleven. De opvolger van het Stadsziekenhuis, het Triotel, heeft zijn eigen medische staf. Die opsplitsing van specialisten heeft zich nog verder voortgezet. Dokter Samsom jr. bijvoorbeeld heeft alleen nog maar patiënten in het Sint Bonifatiushospitaal. Met de stafvorming zoals die in Leeuwarden is doorgevoerd is de heer Samsom niet zo erg gelukkig. Mensen die een bepaalde voorkeur hebben voor een bepaald ziekenhuis en voor een bepaalde specialist moet vaak één van hun voorkeuren laten schieten. In andere plaatsen met meer ziekenhuizen, zoals bijvoorbeeld in Groningen, is er ook een stafvorming, maar de stafleden van een bepaald ziekenhuis houden de mogelijkheid om in andere ziekenhuizen patiënten te behandelen. "Maar de meerderheid van het Specialistengenootschap in Leeuwarden heeft voor de huidige structuur gestemd die voorgesteld werd door de besturen der ziekenhuizen. Dat is democratie en daar heb ik me bij neer te leggen."
Ten aanzien van de ziekenhuizen ligt de heer Samsom nog iets na aan het hart, en dat is de vorming van grotere eenheden. "Ik ben bang dat het Triotel met zijn eigen specialisten op den duur niet de service zal kunnen geven die nodig is. De beide andere ziekenhuizen werken voor bepaalde specialismen al samen, bijvoorbeeld wat betreft de kobaltbestraling en de scintigrafie (een nieuw specialisme, waarbij met radio-isotopen wordt gewerkt).
Een verdergaande samenwerking tussen deze beide ziekenhuizen zou mijns inziens toe te juichen zijn, vooral wanneer dat kan in de vorm van één nieuw gezamenlijk ziekenhuis en zeker wanneer daarbij ook het Triotel kan worden betrokken. Salus aegroti suprema lex (het heil van de zieken is de hoogste wet), zeiden de Romeinen al en dat geldt volgens mij ook nu nog voor de ziekenhuizen. Ik vind dat er wel iets te zeggen is voor de bouw van zogenaamde wegwerpziekenhuizen, want na 25 jaar worden aan de ziekenhuizen heel anderen eisen gesteld. Al die vreselijk dure gebouwen hebben een nadelige invloed op de verpleegprijzen."
GENLIAS:
Bron Burgerlijke stand - Geboorte
Archieflocatie Rijnlands Midden
Gemeente: Alphen (ZH)
Soort akte: Geboorteakte
Aktenummer: 147
Aangiftedatum: 02-11-1899
Kind: Nicolaas Samsom
Geslacht: M
Vondeling: N
Geboortedatum: 02-11-1899
Geboorteplaats: Alphen
Vader: Jacobus Baltus Samsom
Moeder: Geertruida Catharina van Dooren
WIEWASWIE.NL:
Bruidegom: Nicolaas Samsom
Beroep: arts
Geboorteplaats: Alphen aan de Rijn
Leeftijd: 33 jaar
Bruid: Martha Tine Kremer
Beroep: arts
Geboorteplaats: Baflo
Leeftijd: 24 jaar
Vader van de bruidegom: Jacobus Baltus Samsom
Beroep: uitgever
Moeder van de bruidegom: Geertruida Catharina van Dooren
Vader van de bruid: Johannes Kremer
Beroep: gemeentesecretaris
Moeder van de bruid: Zwaantje Vegter
Gebeurtenis: Huwelijk
Datum: 21-08-1933
Gebeurtenisplaats: Baflo
Documenttype: BS Huwelijk
Erfgoedinstelling: Groninger Archieven
Plaats instelling: Groningen
Collectiegebied: Groningen
Aktenummer: 22
Registratiedatum: 21-08-1933
Akteplaats: Baflo
Bron: boek, Periode: 1933
Boek: Huwelijksregister 1933
IK BEN IN HET BEZIT VAN DE OVERLIJDENSADVERTENTIE UIT DE LEEUWARDER COURANT.