WIKIPEDIA:
Jean-Louis Pisuisse (Vlissingen, 6 september 1880 - Amsterdam, 26 november 1927) was een Nederlandse zanger en cabaretier. Hij geldt als een belangrijk pionier, en voor velen als de grondlegger, van de Nederlandse kleinkunst.
Pisuisse trok op 20 jarige leeftijd naar Amsterdam, waar hij als journalist werkte bij het Algemeen Handelsblad. In 1907 toerden Pisuisse en zijn collega- journalist Max Blokzijl door Nederland; vermomd als Italiaanse straatzangers. Resultaat van dit als grap begonnen project was het succesvolle boekje Avonturen als straatmuzikant met illustraties van Louis Raemaekers en Jan Feith. Van 1908 tot 1913 ondernamen de twee chansonniers/journalisten een wereldreis. Ze noemden hun chansons levensliederen.
Pisuisse besloot de journalistiek vaarwel te zeggen en werd fulltime artiest. Beïnvloed door de cabarets die hij in Parijs had bezocht, richtte hij het eerste volwaardige cabaretgezelschap van Nederland op. In samenwerking met impresario Max van Gelder organiseerde hij vanaf 1912 cabaretvoorstellingen in het Kurhaus in Scheveningen. Hij stelde in deze periode verschillende boeken met liedjes in verschillende talen samen, zoals Chansons internationales en Honderd liederen uit het Fransch, Duitsch en Engelsch repertoire. Na een korte onderbreking tijdens de Eerste Wereldoorlog had hij vanaf 1915 in diverse talen succes met repertoire van bijvoorbeeld Aristide Bruant, van hemzelf of van Dirk Witte. Die laatste schreef een van de bekendste Nederlandse cabaretliedjes voor Pisuisse: Mens, durf te leven.
In de eerste jaren zorgde Max Blokzijl voor de pianobegeleiding. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd deze echter onder de wapenen geroepen. Zijn vervanger als pianist werd Jan Hemsing, die in 1922 ernstig ziek werd en toen werd vervangen door Henk Stuurop.
Pisuisse trouwde driemaal; in 1903 met Jacoba Smit, in 1913 met Fie Carelsen en in 1927 met Jenny Gilliams, een zangeres uit zijn cabaretgezelschap met wie hij toen al enige jaren een verhouding had.
Jenny Gilliams had eerder een affaire met een ander lid van het gezelschap, Tjakko Kuiper, maar brak uiteindelijk met hem. Dat was voor Kuiper kennelijk niet te verteren: op 26 november 1927 schoot hij op het Rembrandtplein in Amsterdam zowel het echtpaar Pisuisse als zichzelf dood. Op 1 december 1927 werden de Pisuisses onder grote belangstelling overgebracht van Amsterdam naar Den Haag, waar zij op de begraafplaats Oud Eik en Duinen werden begraven.
DODENAKKERS.NL:
In de tot chapelle-ardente ingerichte Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam werd op 1 december 1927 een afscheidsdienst gehouden. De eikenhouten kisten waren voorzien van koperen platen waarop hun naam en geboorte- en overlijdensdatum. Toen om half tien de zaal voor het publiek werd opengesteld, namen zeer velen afscheid van het echtpaar. Op weg naar Den Haag werd de rit binnen de bebouwde kom van Amsterdam onder begeleiding van hun collega's en vrienden stapvoets afgelegd. Aangekomen bij de begraafplaat Oud Eik en Duinen in Den Haag werden de kisten in treurig, grauw weer onder grote belangstelling in graf 1-3217 neergelaten, eerst Jean-Louis daarna zijn vrouw Jenny. Hun begrafenis was tot een huldebetoon uitgegroeid.
Omdat de families Pisuisse en Gilliams een meningsverschil hadden werd Jenny op 27 maart 1928 uit het graf verwijderd en in het naastgelegen graf 1-3218 herbegraven. Dat opende voor Fie Carelsen, die in 1970 de eigendomsrechten van het graf van Pisuisse had verkregen, de mogelijkheid om bij testament te bepalen dat zij in zijn graf zou worden bijgezet hetgeen na haar dood in 1975 geschiedde.
Jean Louis Pisuisse is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van het Nederlandse cabaret. Hij was de eerste die een volwaardig cabaretgezelschap samenstelde en dat ook gedurende vele jaren in stand hield.Hij was ook de eerste die als conferencier optrad en daarbij, gesteund door zijn eruditie, hoge artistieke maatstaven hanteerde. Door zijn sterke persoonlijkheid en visie was hij bovendien van grote invloed op talloze artiesten.
GEBOORTEAKTE BEKEKEN OP
WWW.FAMILYSEARCH.ORG:
Netherlands, Civil Registration, 1792-1952/Zeeland/Vlissingen/Geboorten 1879-1882/Image 200 of 483:
Akte 284.
Zoon van Jacobus Servaas Pisuisse, oud 44 jaar, ontvanger der loodsgelden, wonende te Vlissingen, en van Wilhelmina Jacoba Schipper, zonder beroep.
GENLIAS:
Bron Rotterdam 1831 a223v
Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Noord-Hollands Archief
Gemeente: Amsterdam
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: reg.13;fol.12v
Datum: 05-05-1903
Bruidegom: Jean Louis Pisuisse
Leeftijd: 22
Geboorteplaats: Vlissingen
Bruid: Jacoba Smit
Leeftijd: 25
Geboorteplaats: Amsterdam
Vader bruidegom: Jacobus Servaas Pisuisse
Moeder bruidegom: Wilhelmina Jacoba Schipper
Vader bruid: Barend Marinus Smit
Moeder bruid: Wilhelmina Carolina Benjamina van den Honert
Nadere informatie: Echtscheiding 23-08-1912.;beroep Bg.:journalist;beroep vader Bd.:koopman
GENLIAS:
Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Noord-Hollands Archief
Gemeente: Amsterdam
Soort akte: Scheidingsakte
Aktenummer: reg.1A;fol.27
Datum: 23-08-1912
Bruidegom: Jean Louis Pisuisse
Bruid: Jacoba Smit
Nadere informatie: Gehuwd te Amsterdam 05-05-1903.
GENLIAS:
Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Noord-Hollands Archief
Gemeente: Amsterdam
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: reg.5F;fol.36
Datum: 14-08-1913
Bruidegom: Jean Louis Pisuisse
Leeftijd: 32
Geboorteplaats: Vlissingen
Bruid: Sophia de Jong
Leeftijd: 23
Geboorteplaats: Amsterdam
Vader bruidegom: Jacobus Servaas Pisuisse
Moeder bruidegom: Wilhelmina Jacoba Schipper
Vader bruid: Jacob de Jong
Moeder bruid: Cientje Cohen
Nadere informatie: Gescheiden van Jacoba Smit. Echtscheiding 14-11-1925.;beroep Bg.:liederenzanger;beroep Bd.:toneelspeelster;beroep vader Bd.:makelaar in diamant
GENLIAS:
Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Noord-Hollands Archief
Gemeente: Amsterdam
Soort akte: Scheidingsakte
Aktenummer: reg.1B;fol.17
Datum: 14-11-1925
Bruidegom: Jean Louis Pisuisse
Bruid: Sophia de Jong
Nadere informatie: Gehuwd te Amsterdam 14-08-1913.
HUWELIJKSAKTE BEKEKEN OP VIRTUELE STUDIEZAAL DEN HAAG:
Huwelijken en echtscheidingen 's-Gravenhage Periode: 1923-1927: 13-jul-1927 - 3-aug-1927 Aktenummer: 855-951, Fiche 2136 serie B, afbeelding 5:
Akte 863.
JEAN LOUIS PISUISSE, oud 46 jaar, directeur van een concert- en theaterbureau, geboren te Vlissingen, wonende te Den Haag, laatst gescheiden echtgenoot van Sophia de Jong, zoon van Jacobus Servaas Pisuisse, overleden, en van Wilhelmina Jacoba Schipper, zonder beroep, wonende te Den Haag,
TROUWT MET:
JOANNA JACOBA GILLIAMS, oud 35 jaar, zangeres, geboren te Antwerpen, wonende te Den Haag, gescheiden echtgenote van Fredericus Henricus Elbers, dochter van Petrus Gilliams en van Anna Maria Crets, beiden zonder beroep, wonende te Deurne in België.
IK BEN IN HET BEZIT VAN DE OVERLIJDENSAKTE UIT HET GEMEENTEARCHIEF AMSTERDAM:
Akte 6129. Index 11/14.
Aangifte niet door familielid gedaan.
Overleden te Amsterdam om 20.30 uur, theater directeur, wonende te 's-Gravenhage, oud 47 jaar, geboren te Vlissingen, echtgenoot van Joanna Jacoba Gilliams, te voren eerst van echt gescheiden echtgenoot van Jacoba Smit, daarna van echt gescheiden echtgenoot van Sophie de Jong, zoon van Jacobus Servaas Pisuisse, overleden, en van Wilhelmina Jacoba Scharper?, zonder beroep, wonende te 's-Gravenhage.
IK BEN IN HET BEZIT VAN DE GRAFFOTO.