NameJacobus de Mars , 164085
Birthabt 1891
Occupationtimmermansknecht/koster
Spouses
Marriage18 Mar 1914, Rotterdam, Holland
Notes for Jacobus de Mars
ORGELZOLDERS.NL:
Wie waren de mensen van de Orgelzolders?
Rebecca Andriesse als jong meisje. Zij woonde met haar ouders in een bovenhuis aan de Kruiskade in Rotterdam Centrum. Na het bombardement van mei 1940, dat ook hun huis in de as legde, verhuist het gezin naar de Dordtselaan in Rotterdam-Zuid.
Ook Rebecca, dan 17 jaar, en haar verloofde Maurice Kool, 25 jaar, hebben de oproep ontvangen om zich te melden voor transport naar Duitsland. In plaats daarvan besluiten zij hals-over-kop te trouwen, omdat zij het gerucht geloven dat getrouwde stellen bij elkaar mogen blijven. Rebecca’s grootvader heeft voor hen een schuilplaats gevonden in de protestantse Breepleinkerk.
Een paar familieleden van Rebecca en Maurice kunnen de trouwplechtigheid op 28 mei 1942 bijwonen.
De dag na het huwelijk arriveert het bruidspaar bij de Breepleinkerk, waar koster Jacobus de Mars hen naar hun schuilplaats brengt. Ida Kool, de moeder van Maurice, en Meijer, de vader, arriveren er enkele weken later. De koster en zijn vrouw Annigje zorgen voor de onderduikers. Verder weet niemand van hun aanwezigheid.
Chaim en Fifi de Zoete en hun drie dochters Mirjam, Judith en Hadassah waren in Nederlands-Indiƫ. In 1936 keren zij naar Nederland terug; Chaim is aangesteld als chef-apotheker bij de GGD in Rotterdam. Op het moment dat duidelijk wordt dat de Duitse bezetters alle Joden willen vernietigen duiken zij onder. Na een barre zwerftocht kloppen zij aan bij ds. Gerrit Brillenburg Wurth van de Breepleinkerk, die vervolgens zijn koster inschakelt. Pas dan hoort de dominee dat er al meer dan een jaar twee echtparen ondergedoken zijn in de kerk.
Het kostersechtpaar Jacobus en Annigje de Mars-Ouwens.
Eendrachtig met het domineesechtpaar zorgen zij bijna drie jaar lang voor de onderduikers in de kerk.
Annie de Mars en Wim van der Bruin, dochter en schoonzoon van de koster kwamen op verzoek van haar ouders weer thuis wonen, met zoontje Sjaak, zodat het niet meer opviel wanneer er een baby huilde (Emile Kool)
Dominee Gerrit Brillenburg-Wurth, bood hulp en troost waar mogelijk.
Gerda Brillenburg Wurth-van Leeuwen, verpleegster, onverschrokken, standvastig en niet klein te krijgen. Zij hielp Rebecca Kool-Andriesse bij de geboorte van baby Emile.
Dr. Leo Lashley, oogarts, trouw kerkganger en tijdelijk gynaecoloog. Hij begeleidt Rebecca, die inmiddels in verwachting is, gedurende de maanden van haar zwangerschap. En hij helpt, samen met verzetsvrouw Riek Dekkers en Gerda Brillenburg Wurth, het kind ter wereld te brengen. Emile Kool wordt op 6 januari 1944 geboren.
WIEWASWIE.NL:
Bruidegom: Jacobus de Mars
Geboorteplaats: Heerewaarden
Leeftijd: 23
Bruid: Annigje Ouwens
Geboorteplaats: IJsselmonde
Leeftijd: 21
Vader van de bruidegom: Jan Dirk de Mars
Moeder van de bruidegom: Ida van Sonsbeek
Vader van de bruid: Maarten Ouwens
Moeder van de bruid: Maria Ouwens
Gebeurtenis Huwelijk
Datum: 18-03-1914
Gebeurtenisplaats: Rotterdam
Documenttype: BS Huwelijk
Erfgoedinstelling: Stadsarchief Rotterdam
Plaats instelling: Rotterdam
Collectiegebied: Zuid-Holland
Archief: 999-06
Registratienummer: 1914D
Pagina: d83
Registratiedatum: 18-03-1914
Akteplaats: Rotterdam
Collectie: Burgerlijke Stand Rotterdam, huwelijksakten
Boek: Nadere toegang op het huwelijksregister van de gemeente Rotterdam
BOVENSTAANDE AKTE BEKEKEN:
Jacobus is timmermansknecht.