CAFEHETBONTEPAARD.NL:
De dorpsherberg “t' Bonte Paard” bestaat al zo’n 400 jaar. Op de oudste gravures en tekeningen van Laren komt de herberg al voor. Omstreeks 1830 was
Hendrik (Hein) Koster hier herbergier. Hij was getrouwd met Bet Roest. Zij hadden geen kinderen.
Het huidige zaaltje naast het café was er toen nog niet, dat liet Hein er rond 1860 aanbouwen voor de broer van zijn vrouw. Dat was Kees Roest (1842-1924) die getrouwd was met Marretje Schadee (1840-1927), door iedereen Marretje de Mutsenstijfster genoemd. Kinderen hadden zij niet. Kees had in de zijzaal een “barbierzaak” voor knippen en scheren. De meeste mannen lieten zich in die tijd scheren bij een barbier. Wie het betalen kon liet dat elke dag doen, maar de meesten kwamen één keer per week.
Jan Roest
In 1888 overleed Bet, de vrouw van Hein. Dat bracht naast verdriet ook een groot probleem voor Hein met zich mee. De beesten verzorgen, een café runnen en dan ook nog je eigen potje koken, dat was op zijn leeftijd teveel gevraagd, dus ging hij praten met Jan Roest. Jan Roest werd geboren op 10 oktober 1877 en was de zoon van Heins andere zwager Gerrit Roest (1843-1906). Gerrit was getrouwd met Betje Calis (1847-1888). Zij hadden drie kinderen: Jan, Gerrit en Gerritje, een meisje. Gerrit werd missionaris bij de Witte Paters en heette Frère Eustace. Gerritje ging eveneens in het klooster. Zij werd zuster bij de Dominicanessen. Vader Gerrit werd al vroeg weduwnaar en is later hertrouwd met Aaltje Schoonhoven. Het was intussen 1905.
Kort en goed deed Hein Koster aan Jan Roest het volgende voorstel: “Jan, als jij gaat trouwen (Jan had al 8 jaar verkering met Wijmpie (1878-1958) van Teus Bakker), dan komen jullie bij mij inwonen, kan Wijmpie ook voor mij zorgen en helpen in de herberg en na een poosie kopen jullie de hele zooi”. En zo is het gegaan.
Jan was eerst nog vertegenwoordiger Nederland bij de verffabriek van Van den Brink en Thuys. Dat bleef hij ook na zijn huwelijk in 1905 en zijn intrek bij Hein, want die paar klanten per dag kon Wijmpie alleen wel aan. Tot er steeds meer bezoekers kwamen en Jan voor het café koos.
WIEWASWIE.NL:
Bruidegom: Cornelis Roest
Beroep: baardscheerder
Geboorteplaats: Laren
Bruid: Marretje Schade
Geboorteplaats: Laren
Vader van de bruidegom: Hendrik Roest
Beroep: baardscheerder
Moeder van de bruidegom: Jansje Smit
Vader van de bruid: Willem Schade
Moeder van de bruid: Anna Veen
Gebeurtenis: Huwelijk
Datum: 17-05-1876
Gebeurtenisplaats: Laren
Documenttype: BS Huwelijk
Erfgoedinstelling: Noord-Hollands Archief
Plaats instelling: Haarlem
Collectiegebied: Noord-Holland
Aktenummer: 7
Registratiedatum: 17-05-1876
Akteplaats: Laren
Aktesoort: H