WWW.LAVENEZIA-LEEUWARDEN.NL:
Antonio Annibale Talamini werd geboren in Vodo di Cadore, Italie. Hij was nog geen 16 toen hij naar Belgie vertrok. Daarna heeft hij nog als ijzervlechter gewerkt in de Rotterdamse haven. Hij vertrok naar Leeuwarden en in 1934 richt hij samen met nog 3 Italianen de ijsfabriek: La Venezia D’Olivio & co. op in de Kleine Hoogstraat. Het ijs wordt verkocht middels ijscokarren. In 1935 gaat ieder zijn eigen weg en zet Antonio Annibale Talamini op 24-jarige leeftijd de fabriek op eigen kracht voort. Eind jaren 30 verhuist de zaak naar de Nieuweburen 137 en ontmoet hij zijn vrouw Mina Gutman. De zaak werd steeds succesvoller en hij introduceerde voor het eerst in Friesland de ijstaart. Aanvankelijk werd er maar een per week verkocht. Tegenwoordig is dat met de kerstdagen zo’n 1000. In 1981 draagt hij de zaak over aan zijn dochter Tea Talamini en zijn schoonzoon Gerard Bär. Zij hebben de zaak grondig verbouwd en het succes gecontinueerd en uitgebreid. Het bedrijf is nu nog steeds een echt familiebedrijf. Tijdens de laatste wereldoorlog kreeg Antonio Talamini het voormalig pakhuis in bezit en zette er zijn ijssalon in voort. De familie Talamini heeft er zelfs enige tijd in gewoond. Het pand werd uitgeroepen tot het lelijkste gebouw van Leeuwarden. In 1988 werd de flat grondig verbouwd en het logo van de ijssalon werd erop geschilderd.
LEEUWARDER COURANT, D.D. 16 APRIL 2009:
ITALIAANSE PASSIE VOOR 'ECHT IJS'.
Altijd werkte de Italiaanse ijsmaker Antonio Annibale Talamini rustig en beheerst, behalve als klanten begonnen over softijs. Dan plofte hij. "Dat ís geen ijs." Dit jaar bestaat zijn zaak, La Venezia, 75 jaar.
LEEUWARDEN - Het is deze zonnige woensdagmiddag een drukte van belang voor het markante betonnen gebouw van ijssalon La Venezia aan de Nieuweburen. Het Leeuwarder Shantykoor lokt voorbijgangers naar het grote terras. Een clown vermaakt de gasten met ballonnen. De eigenaren - Tea Talamini - dochter van de oprichter, Gerard Bär, schoonzoon, en Sarina Schaafsma, kleindochter - vonden het na jaren hard werken tijd voor een feestje.
Binnen oogt alles spic en span: begin dit jaar zijn een gloednieuwe toonbank en ijsvitrines geplaatst, natuurlijk van Italiaanse makelij. "Eerder gebruikten we altijd een soort melkbussen om uit te scheppen", vertelt dochter Sarina (38). "En de oude houten toonbank had opa nog zelf gemaakt. Dat is emotie".
Achter de vitrines herinnert alleen een zwart-witfoto nog aan de pater familias: Antonio Annibale Talamini, de man die het familiebedrijf 75 jaar geleden begon. Na zijn diensttijd ontvluchtte Talamini de armoede die hem wachtte in zijn geboortedorp Vodo di Cadore in Italië. Hij was betonvlechter in België en maakte later in Leeuwarden gipsen tuinbeelden.
In 1934 startte de gastarbeider met drie andere Italianen de ijsfabriek La Venezia D'Olivio & co. Een jaar later was Talamini, toen 24 jaar, alleen over. Hij besloot op eigen kracht het bedrijf voort te zetten. Hij trouwde later met Wilhelmina-'Mientje'-Gutman. Samen kregen ze acht kinderen. Met vijf door hemzelf gebouwde karren verspreidde Talamini het ijs over Leeuwarden. In de wintermaanden bleef hij beelden verkopen. Talamini introduceerde de ijstaart, als eerste in Friesland.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verkreeg de ondernemer een van de eerste betonnen gebouwen van Leeuwarden, een voormalig pakhuis van architect Hero Feddema uit 1910. Uitzonderlijke hoogbouw voor die tijd met zes verdiepingen en twee kattenoortjes bovenop de voorgevel.
De zaak was alles voor haar vader en moeder, zegt dochter Tea (62). Werkdagen van 4 uur 's ochtends tot middernacht waren heel normaal. Sarina: "Maar als wij bij opa en oma gingen logeren, vergat hij aan het einde van de dag nooit snoepjes voor ons klaar te leggen op de dekenkist". Hoewel opa meestal zwijgzaam was kon hij soms bijzonder opspatten. "Als een klant om softijs vroeg bijvoorbeeld. Dan riep hij recht in zijn gezicht: 'Dat ís geen ijs! Wij verkopen ijs!' In augustus 1986 overleed hij, 75 jaar oud, vijf jaar eerder had hij de zaak overgedragen aan dochter Tea en schoonzoon Gerard Bär (62).
Gerard, getrouwd met kunstenares Antonia Talamini, maakt als huidig ijsbereider nog net zulke lange dagen als zijn schoonvader. De kwaliteit van het ijs is door de jaren heen hetzelfde gebleven volgens Bär, die net als Tea sinds 1964 in de zaak werkt. "Vooral niet te weinig melk, daar wordt het lekker romig van".
Soms kreeg de geboren 62-jarige Indonesiër de zenuwen van zijn schoonvader. "Hij was toch wel wantrouwig, keek altijd mee over je schouder met een strak gezicht. En dan zei hij bijna niks".
Het was dan ook een eer voor hem dat hij in 1981 samen met schoonzus Tea de zaak mocht overnemen. In 2002 gaf Sarina haar baan in het onderwijs voor de zaak op, toen de beoogde medevennoot Antonio junior op 27-jarige leeftijd aan een hersentumor overleed. "De knop ging om. Ik dacht: 'ik moet het als oudste dochter doen. Anders is de zaak straks weg' ".
In een vergeeld album ter gelegenheid van het zestigjarige bestaan, vertellen veel oud-medewerkers over de warme sfeer die altijd in de ijssalon heerste. Onder hen ook Gaukje Hielkema (60), die deze middag ballonnen uitdeelt. Ze werkte vanaf haar dertiende vijf jaar lang in de zaak. Elke ochtend maakte ze bij wijze van ontbijt een cognacje voor de oude baas met daar doorheen een geklutst rauw ei. "Dat dronk-ie in één teug op. Waarom toch?, dacht ik dan, maar ik durfde het niet te vragen. Dat deed je niet". Nog altijd heeft ze een sterke band met de Talamini's. "Ik voel me meer met hen verwant dan met mijn eigen familie".
IK BEN IN HET BEZIT VAN 3 OVERLIJDENSADVERTENTIES UIT DE LEEUWARDER COURANT.
BEGRAAFBOEK R.K. BEGRAAFPLAATS LEEUWARDEN:
Annibale Antonio Talamini
Afdeling: K
Regel: C
Nummer: 27
Overlijdens- of begraafdatum: 11 augustus 1986
Leeftijd: 0
Foto van dit graf genomen op 10 december 2005.