NameHermanus (Harry) Nak , 62780
Birth9 Dec 1933, Kampen, Holland
Death9 Oct 2003, Zwolle, Holland
Occupationmusicus
Notes for Hermanus (Harry) Nak
IK BEN IN HET BEZIT VAN DE EXTRACT-PERSOONSLIJST VAN HET CENTRAAL BUREAU VOOR GENEALOGIE.
PROVINCIALE OVERIJSSELSCHE EN ZWOLSCHE COURANT, 12 DECEMBER 1933:
BURGERLIJKE STAND KAMPEN
van 5 tot en met 11 December.
GEBOREN: Hermannus z. van F. Nak en E. M. Splinter, Groenestraat 17.
Op 18 maart 2014 met echtgenote Gery in Kampen gebeld.
WIKIPEDIA:
DIK VOORMEKAAR SHOW (RADIOPROGRAMMA).
Harry Nak is presentator van Harry Nak's Platenprak, alwaar hij een plaat van een bekende Nederlandse artiest bespreekt. Hij wordt geïntroduceerd als de broer van de eigenaar van Sigarenhandel 't Peukje. Harry Nak spreekt door zijn neus, in de jaren zeventig nog met lage stem, maar vanaf de eerste Lach Of Ik Schiet Show in 1978 wordt zijn stem hoger en doet hij voortdurend pogingen om de koffie rond te brengen. In de televisieshows is Harry Nak cameraman en in 1982 wordt hij conciërge in het gebouw waar vanuit de Dik Voormekaar Show (zogenaamd) wordt uitgezonden. Hier onderbreekt hij regelmatig de uitzending door via de omroepinstallatie een mededeling te roepen als: "Attentie attentie, bij de uitgang zit Simon van Collem handtekeningen uit te delen. U kunt natuurlijk ook de andere uitgang nemen." In de shows uit de jaren 2000-2003 komt hij af en toe langs, maar speelt geen hoofdrol meer, ook al presenteert hij in het seizoen 2000-2001 de rubriek Dik Voormekaar Actueel. Typische Harry Nak uitspraken zijn: "Nou, ontzettend..." in de jaren zeventig, en "Dáááár is de koffie..." vanaf 1978. De figuur Harry Nak is oorspronkelijk gebaseerd op een saxofonist uit de revue van Van Duin, die ook daadwerkelijk Harry Nak heette, nasaal sprak en de kreet 'nou...ontzettend...' bezigde.
‘N SITE:
DE KAMPER JAZZFEDERATIE.
Op bruiloften en partijen werd nog het vrolijkst muziek gemaakt door orkestjes. Bastiaans vertelt dat onder deze orkestleden de behoefte bestond om naast het gebruikelijke repertoire modernere muziek te maken, jazz bijvoorbeeld: Dat waren jongens als Harry Nak en Wim de Kleine. We kwamen dan bij elkaar in het huis van De Kleine aan de Buiten Nieuwstraat. Nak op saxofoon, De Kleine op een bas en ik gitaar. Het was gewoon uitleven, dat swingde echt ongelooflijk. Maar je moest wat, om je ei kwijt te kunnen. De ambitie bij deze groep jazzliefhebbers was op een goed moment zo groot dat er werd overgegaan tot oprichting van een Kamper Jazzfederatie. Doel van de federatie was het beluisteren en bestuderen. Je moest ook contributie betalen voor het lidmaatschap, verhaalt Bastiaans. Er werden dan tijdens bijeenkomsten plaatjes gedraaid, ook met de bedoeling de aanwezigen aan te sporen om zich hard te maken voor de jazzmuziek. Sommige van de samenkomsten waren in Hotel De Steur aan de Oudestraat 8. Op een bepaald moment is het echter ook weer doodgebloed. In plaats van beroemd te worden met zijn saxofoonspel klinkt de naam Harry Nak nog door als typetje van André van Duin; Nak speelde in het begeleidingsorkest van Van Duin, vandaar. Ach, zo kun je ook beroemd worden.
IK BEN IN HET BEZIT VAN 2 OVERLIJDENSADVERTENTIES UIT DE ZWOLSE COURANT.
Op 20 maart 2014 liet de Begraafplaats administratie gemeente Kampen me weten dat het graf zich bevindt op de Nieuwe Algemene Begraafplaats te Kampen, grafnummer B-9-41.
Foto van dit graf genomen op 23 september 2017.